Ska du få rent en hårt nedsmutsad bil behövs oftast avfettningsmedel. Men det finns minst fyra olika typer av avfettning och här är guiden som hjälper dig att välja rätt medel.
En bil som körts vintertid brukar ha smuts som biter sig fast som om den vore svetsad i plåten. Enbart bilschampo och svamp brukar inte räcka. Det krävs rejäl rengöring med avfettning – men vilket medel är bäst? Under åren har vi testat avfettningsmedel vid flera tillfällen. När man jämför produkterna märks skillnaderna tydligt. Grovt kan man dela upp avfettningsmedel i fyra grupper.
- Kallavfettning.
- Alkalisk avfettning.
- Mikroavfettning.
- Naturavfettning.
När man testar avfettningsmedel blir det uppenbart att det är stora skillnader mellan de olika produkterna. Stå alltid på en spolplatta med oljeavskiljning när bilen ska göras ren med avfettningsmedel.
Kallavfettning (eller petroleumavfettning, som det benämns ibland) är en aromatisk lacknafta som är väldigt bra på att lösa upp fet smuts. Vinterns dubbdäck sliter upp tjära från asfalten som fastnar på lacken, och den feta smutsen är i princip omöjlig att lösa upp utan kallavfettning. Behöver du använda kallavfettning på de ytor som är riktigt hårt smutsade blir rengöringen mest effektiv om ytan är torr. Kallavfettning på en blöt bil brukar inte ge alls lika god rengöringseffekt.
Alkaliskt avfettningsmedel är ett tvättmedel löst i vatten. Vissa alkaliska avfettningsmedel blandar olika tensider, alkoholer och vatten för att få en bättre produkt som rår på många typer av smuts. Alkaliskt avfettningsmedel funkar utmärkt på en blöt bil och är som regel också rätt effektivt mot bromsdamm på fälgarna. På våren är det bra att kombinera först kallavfettning, skölja med högtryckstvätt och sedan gå på med en alkalisk avfettning. Då löser man både fet tjärsmuts och vanligt vägdamm.
Mikroavfettningsmedel är den tredje typen. Det är en blandning av kallavfettning och alkaliskt avfettningsmedel. Blandningen kallas för en emulsion, då det är två medel som egentligen inte går att lösa i varandra. Mikroavfettningsmedel är som regel mycket effektivt vid rengöring men inte bra på en spolplatta med oljeavskiljare, då mikroavfettningen gör att kallavfettningen ”smiter förbi” och hamnar orenat i avloppet. Mikroavfettning går också att använda på blöt bil, men är effektivare på torr bil. Mikroavfettning brukar inte säljas på bensinstationer med tvätthall, eftersom medlet förstör reningen i oljeavskiljaren.
Naturavfettning är en produkt som tagits fram med fokus på miljöhänsyn. Oftast är det någon typ av alkaliskt medel som blandats med alkohol och vatten. Naturavfettning ska inte underskattas, de är som regel förvånansvärt bra och effektiva mot många typer av smuts. Att naturavfettning dessutom är tillverkat för att vara skonsamt mot naturen är en extra bonus. När man pratar bilvårdsprodukter så finns det ett gammalt påstående som säger ”ju giftigare, desto bättre”. Men det stämmer alltså inte för naturavfettningsmedel – de är oftast alldeles utmärkta på att göra rent. Har man möjlighet är det bäst att uppsöka en gör-det-själv-hall, lägga på avfettningsmedel på en torr bil, låta verka i fem minuter och sedan spola noga med en högtryckstvätt.
När det gäller rengöringsförmåga är skillnaden mellan en vanlig vattenslang och en högtryckstvätt mycket större än skillnaderna i rengöringsförmåga mellan avfettningsmedlen. Att försöka göra rent en vintersmutsig bil utan högtryckstvätt är nästan dömt att misslyckas. Givetvis lyckas man bäst – och jobbar snabbast – om det går att kombinera bra avfettningsmedel och en kraftfull högtryckstvätt.